Vákuovačky: Ako vybrať tú správnu?
Vakuovačky čiže vákuové baličky (zváračka fólií) odsajú prebytočný vzduch zo sáčkov, a tým predlžujú trvanlivosť a čerstvosť potravín.
Vďaka vákuovanie si potraviny zachovajú viac živín, chuti i vône až 5-krát viac, než jednoduché zabalenie a uloženie, ako je bežné. Tiež doba udržanie a predĺženie čerstvosti je až 10-krát dlhšia. Potravina, nielen zelenina, ovocie, mäso a mastné výrobky, teda zostáva použiteľná a čerstvá oveľa dlhšie, je tak v profesionálnych aj iných gastro prevádzkach kedykoľvek v čerstvom stave na použitie
Najohrozenejšie sú technologicky alebo teplotne nespracované potraviny ako sú čerstvá zelenina, ovocie, mäso sú veľmi ohrozené baktériami, kvasinkami či plesňami. Vďaka uloženie potravín do vákua, pomocou vakuovačky, tomu zabránite. Potraviny nestrácajú nutričné hodnoty, chuť, vôňu a iné dôležité vlastnosti.
Vakuovačky teda pomáhajú konzervovať potraviny a predĺžiť ich úžitkovú čerstvosť. Stačí len vložiť potravinu do vrecka alebo fólie a vakuovačkou ho zabalí do vzduchotesného obalu. Okrem uzavretie vrecka z neho vakuovačkou tiež odsaje vzduch, ktorý by spôsoboval pokazenia potravín.
Vrecká do vakuovačky - zachovajú čerstvosť ovocia, zeleniny, mäsa,..
Chcete pomôcť vybrať vhodnú vakuovačkou?
Máme niekoľko typov vakuovaček od tých pre domácnosti, či začínajúce podniky, až po veľkovýrobu. Pomôžeme Vám s výberom tej najvhodnejšej.
1. Koľko produktov budete denne vákuovať?
Je veľmi dôležité zvážiť veľkosť produkcie, a ako často budete teda vákuovať. Odhadnite svoje potreby ohľadom vákuovanie, aby ste mohli vybrať vakuovačku s prvkami, ktoré potrebujete. Pokiaľ ju budete používať len občas, môžete si kúpiť ručné, čiže domáci vakuovačku. Ak vakuovačku plánujete používať pravidelne, zvoľte si automatickú, profesionálnú vakuovačkou.
2. Budete vákuovať suché alebo vlhké potraviny?
Ak vákuovo balíte šťavnaté potraviny alebo všeobecne veci, kde je vysoká vlhkosť, mali by ste voliť komorovú vákuovú baličku. Ak si hovoríte, že je pre vás príliš veľká, vyberte si zo strojov so stolným prevedením.
3. Ako veľký produkt budete vákuovať?
Nezanedbateľným aspektom, ktorý je potrebné pri výbere vakuovačky zvážiť, je veľkosť produktu, ktorý budete vákuovať. Pri každej vakuovací baličky máte uvedenú veľkosť vákuovacie komory. Tá by mala byť vždy o niekoľko centimetrov väčšie ako produkt, ktorý sa chystáte vákuovať.
4. Do akých sáčkov budem vákuovať?
Podľa toho, pre aký vakuovací stroj sa rozhodnete, je potrebné vybrať tiež vákuovacie sáčky. Ak bude vaša produkcia narastať, je potrebné už teraz premýšľať nad tým, že vrúbkovaný - štruktúrovaný vakuovací sáčok vhodný pre externé vákuovú baličku, je drahšie, a pri veľkej produkcii sa tak cena prejaví. Preto odporúčame už teraz investovať a kúpiť priamo stroj komorový, a tým pádom používať lacnejšie sáčky – hladké.
Hlavné rozdiely medzi externou a komorovú vakuovačkou:
EXTERNÁ vákuová balička - vakuovačka, niekedy taky uvádzaná ako domáci. Lištové vákuové baličky sú malé, takže ich môžete skladovať v kuchynskej skrinke, sú ľahké, takže ich budete môcť ľahko prenášať. Domáce lištové vakuovačky Vám umožní kupovať si kompatibilné sáčky v malom množstve, preto nebudete musieť vydávať naraz veľa peňazí za veľké množstvo vreciek.
KOMOROVÁ vákuová balička - vakuovačka. Konštrukcie a použité materiály zaručujú vysoký hygienický štandard a dlhodobú životnosť. Vhodné sú pre umiestnenie na pracovnom stole sú veľkosti stolových zariadeniach, ktoré majú svoje stabilné miesto, obľúbené sú v komerčných zariadeniach a profesionálnych gastro prevádzkach. Overte si, či na ne máte miesto. Komerčné vakuovačkou kupujte podľa množstva počtu balení, ktoré s ňou budete potrebovať baliť. Niektoré komorové vakuovačky zabalia aj stovky vrecúšok za deň. Ak plánujete baliť potraviny určené na predaj, budete potrebovať práve komorovú komerčné vakuovačkou.
Každá vákuová zváračka fólií - VAKUOVAČKA na potraviny má svoje špecifiká a prednosti.
Teraz už stačí len zvážiť pre a proti, a vybrať si vhodný typ. Či už si vyberiete komorovú, alebo externé vákuovú baličku, pre uchovanie potravín, ďalej si môžete vybrať z niekoľkých typov podľa vami preferovaných parametrov a úžitkových vlastností.
Výhody:
- Až 10 x dlhšia doba uchovanie potravín
- Úplné zachovanie chuti
- Koniec s plytvaním